Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat
interview Marcel Vanthilt

Omdat Marcel Vanthilt, bekend van Tien voor Taal en het oude MTV (vraag maar aan je ouders) Inkt@@p presenteerde, hebben we hem nog snel even kunnen strikken voor een interview.
Door Albert en Tjitske

Heeft gij de drie voor Inkt@@p genomineerde boeken ook werkelijk gelezen?

Neen, alleen "Boze Tongen" van Tom Lanoye. Niet alleen omdat ik hem persoonlijk ken, maar gewoon omdat hij een toonaangevend schrijver is. Ik las trouwens ook de eerste twee delen van zijn trilogie en vond eigenlijk het laatste deel wel het beste.
Die 'inkt@@p'-middag heeft me wel hl veel zin doen krijgen om de 2 andere boeken te lezen. Eentje dat een verhaal vertelt vanuit de ogen van een foetus & eentje dat 'erg saai is, maar daarom z mooi', lijken me perfecte verlokkingen om er meteen aan te beginnen!

Wat was vroeger uw lievelingsvak op school?

Turnen? Omdat ik wel van zweetgeur hou … En: tekenles, omdat ik wel van de geur van Chinese inkt hou … Of scheikunde: omdat het soms rook naar rotte eieren … Als er maar 'n geurtje aan zat, dus!

Wat vindt ge van het feit dat Allard Schrder niet kwam opdagen, omdat hij zichzelf te goed voor ons voelde?

Jammer, hij weet niet wat hij miste! … Ik vond namelijk de commentaren van de aanwezige scholieren erg puntig, ontwapenend eerlijk & vaak zeer treffend. Of je daar als schrijver ook echt iets mee bent, is een andere kwestie. Maar, dan moet je nooit naar kritieken luisteren en ik kan me moeilijk voorstellen dat een kunstenaar dat nooit doet.

Wat vindt ge van Anita Witzier?

Anita is een formidabele 'madam'. 'Madam' is Vlaams voor een vrouw met kloten aan haar lijf. Niet letterlijk natuurlijk & gelukkig maar! Ik bedoel: ze weet wat ze wil, ze doet wat ze doet erg goed n ze heeft ab-so-luut gn kapsones. Vooral dat laatste is in de tv-wereld een ware verademing!

Wat vindt ge van generalisatie in het algemeen?

Dat het bijzonder dom is! Er zijn geen 'Algemene Vlamingen', of 'Gemiddelde Hollanders', of 'doorsnee Surinamers/Marokkanen/Turken/Chinezen' …Iedereen is zichzelf, met wellicht wat verschillende culturele wortels en zo, maar als je in het Westen woont -zoals wij- is eigenlijk iedereen in zekere zin een Westerling. Ik vind het raar dat men in West-Europa nog altijd zo'n verschillen maakt tussen allerhande nationaliteiten, terwijl in Amerika iedereen zich in eerste instantie 'Amerikaan' voelt. Het wordt tijd dat wij ons allen eens 'Europeaan' beginnen voelen in plaats van alloch- of autochtoon.

Pralinekes of drop?

Zonder twijfel, wat dacht je?, …pralines! Hiep-hiep-hoera voor de chocola! Ik heb 'n hekel aan drop! Veel te bitter, plakt aan m'n tanden, heeft alleen maar nare nasmaakjes. Bah!

Wat is uw favoriete troetelnaampje?

Brilaap! … (Ten eerste omdat 'n bril 'n fantastisch prachtig kledingstuk is & ten tweede omdat ik de aap 'n stuk sympathieker vind dan de mens!)

Is Inkt@@p voor herhaling vatbaar?

Zeker! … De literatuur is oneindig boeiend & als men er bovendien 'n leuke dag van brouwt zoals 'inkt@@p', tja … dan zijn we nog wel 'n paar jaar zoet.

Vindt ge vriendschap een illusie?

Zelf heb ik eigenlijk weinig vrienden en diegene die ik wel heb zie ik zelden. Wel heb ik 'n ontzettend grote kennissenkring, maar die is zo toereikend dat ik het daar wel mee stel. Mijn beste vriend ben ik zelf, denk ik wel 's, en dus hoop ik dat die vriendschap geen illusie is.

Bestaan wij eigenlijk wel?

Nee! Als je ons 'bestaan' naast de geschiedenis van het heelal legt, stellen wij -de mensen- helemaal niets voor. Wij zijn bovendien, net zoals dat in het heelal wellicht al vaker gebeurde, goed bezig mekaar uit te roeien … Dus wat betekent ons 'bestaan' dan nog? Het is 'n fractie van een lichtflits, 'n millideeltje van 'n seconde, meer niet … Ik zou zeggen: nog 'n fijne verderzetting!

Wat vindt u van Rasti Rostelli?

Ik vind dat zijn naam klinkt als 'n Italiaans gerecht. Geroosterd vlees met 'rostelli', gekrulde pasta? … Mag ik daar wat Chianti-wijn bij, alstublieft?

Gelooft ge in de regering, of denkt ge dat ze het volk voorliegen voor hun eigen gewin?

Ja, ik geloof in de regering omdat ik geloof dat democratische verkiezingen (& dus democratisch verkozen bestuurders) het beste systeem is dat tot nu toe bedacht is. Als die bestuurders het volk voorliegen voor eigen gewin, geloof ik ook dat zoiets wel snel aan het licht zou komen & die verdorven machthebbers vrij vlug het onderspit zouden delven.

Op wie hebt ge gestemd?

Ik stemde de laatste jaren voor de Socialistische Partij (PvdA in Nederland) n voor Agalev (de 'Groene Partij') omdat ik vind dat zij opkomen voor de minder begoeden (= bedeelden, red.) n voor het milieu.

Wordt Sinterklaas in Vlaanderen net zo uitbundig gevierd als in Nederland?

Ik denk het wel, ja. Sinterklaas was in elk geval -toen ik klein was- echt 'n feest! Cadeautjes! Romantiek! … En, nu ik 'n kind heb van 2jaar, probeer ik die traditie zo goed als het kan in ere te houden.

Wie is uw lievelingsfilosoof?

Moeilijke vraag … Ik inspireer me meer aan schrijvers dan aan filosofen, dus denk ik aan: Sartre, Camus, Boon, Rushdie of (en dat is nu toch al vele jaren) Gerrit Komrij! (Hij is wel geen filosoof, maar z'n laatste boek, "Demonen", helpt me meer bij m'n tegenwoordige denken dan eender wie!).

Waarom?

Omdat Komrij nooit zwart-wit is. Hij is zwart, maar k wit. Hij zegt dat hij n dit denkt & 2 minuten later dt. Zoiets spreekt me erg aan in deze verwarrende wereld. Je mag nooit vastroesten in n gedachte, je blijft denken, je blijft iedereen 'n kans geven, er is nooit n groot gelijk, er zijn altijd wel allerlei kanten aan een probleem … Dat vind ik mooi. Vermoeiend ook, maar vooral mooi & verfrissend.

Maak de zin af: Illusie is…

een illusie? … Je kan namelijk wel zeggen/denken dat niets cht is, maar intussen zit je middenin 'n bikkelharde realiteit (schoolexamens, stress, files, relatieproblemen) waarop je geen vat hebt, mr die er wel is. Ze zijn duidelijk gn illusie, want ze staan je recht in je gezicht uit te lachen. Wat doe je ermee? … Er niet t zwaar aan tillen is 'n oplossing, maar je kan niet lles negeren …Het leven is, wat dat betreft, een hel!

Badeend of hersenspinsel?

Zondermeer een hersenspinsel, maar dan wel eentje mt een badeend! Kan toch, nee?

 

[Klik hier om terug te gaan naar interviews]