Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat
interview Screaming Mike

Interview met Screaming Mike

Op zondag 29 mei hadden we een interview met Screaming Mike. Zanger T.J. ziet een simpel koortje in het park waar we het interview zouden hebben aan voor een sekte, maar leidt ons daar gelukkig veilig langs, en vindt het niet normaal dat er drie jongens, n het park, naar de muziek uit een ghettoblaster aan het luisteren zijn. ‘Want’, zo vindt hij, ‘in het park kom je voor je rust’. Wanneer hij later op de avond nog even bij mij langs komt, drukt hij me nog even op het hart dat de Streetteam-members die bij het interview aanwezig waren, natuurlijk k nog naar Screaming Mike luisteren. Want tsja, ‘ze waren een beetje overdonderd’.

Een interview met zanger TJ en streetteam-members Kilian, Noreen en Luuk.

Door: Albert en Anouk

 

Screaming Mike: de band

Waar komt de naam Screaming Mike vandaan?

T.J.: Zoals velen weten ben ik bevriend met de bassist van de band Dog Eat Dog en die had een buurjongetje, genaamd Mike, die altijd schreeuwde. Maar het kan ook een microfoon zijn die feedback geeft. Je kunt het dus een beetje dubbel zien.

Hoe ben je begonnen met Screaming Mike?

T.J.: Vrienden van mijn vader, die nu dus in de band zitten, speelden op een jamsessie en ze vroegen of ik mee wilde doen. Dat klikte. Toen zijn we samen een project begonnen en ben ik samen met Peter Krako, de gitarist uit de band van Twarres, nummers gaan schrijven. Dat project is uitgegroeid tot een band.

En wanneer ben je ermee begonnen?

T.J.: In 2002. Ik weet de datum niet meer precies, toen had ik teveel biertjes op.

Uit welke mensen bestaat Screaming Mike?

T.J.: Femke Kronen, die onder andere met Junkie XL, Rob de Nijs en Lionel Richie werkt, Sietse Huisman, de drummer van Twarres, Peter Krako, de gitarist van Twarres en Henry speelt in Art Attack…

Hoe zijn jullie bij Mansardo (het platenlabel van Screaming Mike) terechtgekomen?

T.J: Weer via mijn vader. Die doet ook boekingen en Mansardo was nog op zoek naar een boeker voor een paar acts, dus toen kwam er iemand van Mansardo langs. Toen was toevallig net onze videoclip op televisie, doordat ik een DVD-tje in de recorder deed, en toen was hij verkocht en heeft hij Screaming Mike getekend.

Je komt op een Amerikaanse compilatie-cd (The Harder The Better: Volume 10). Heb je ambities om daar een carrire op te bouwen of blijf je liever dichter bij huis?

T.J: Ik wil het eerst hier in Nederland proberen en in Duitsland uiteraard en dan zien we wel verder. Het is gewoon een leuke bijkomstigheid om daar te staan tussen alle grote namen.

Welke grote namen bijvoorbeeld?

T.J.: Madball, Sepultura, Iron Maiden…

Daar zou je wel eens bij in het voorprogramma willen spelen?

T.J.: Ja, het liefste bij Guns ’n Roses, maar dat zal helaas niet meer gaan.

Waar zou je nog wel eens willen optreden?

T.J.: New Jersey! Waarom moet je me niet vragen, maar het lijkt me gewoon cool. Je hebt daar op elke straathoek een andere tent. In de ene draaien ze jazz, in de andere blues dus je krijgt een cross-over van de muziek die wij ook maken. Maar ook gewoon voor op vakantie.

En natuurlijk Pinkpop, Dynamo Open Air, Roskilde, Lowlands…Maar goed, eerst de kleine clubs maar.

Wat vind je leuker, het studiowerk of het optreden?

T.J.: Optreden.

Concerten of festivals?

T.J. Concerten en dan zo klein mogelijk. Dan heb je veel meer contact met je publiek. Dan krijg je een leukere show, want dan ben je meer jezelf. Op festivals zie je vaak dat bands alles uit de kast halen en gek doen en gewoon zichzelf niet zijn.

Er komt als het goed is ook nog een album. Wanneer?

T.J.: We gaan in augustus de studio in. Ik hoop dat hij in oktober gereleasd kan worden, maar niets is zeker in dit vak. En daarna gaan we veel touren.

Waar haal je verder de inspiratie vandaan voor je muziek?

T.J.: Euhmm…Het leven! Loop maar eens een dag door het park en je hebt twintig teksten.

Schrijf je dan eerste de teksten of de muziek?

T.J.: Eerst de teksten. Je kunt wel muziek maken en daar een tekst op verzinnen maar je kunt beter eerst de tekst maken en de muziek eraan aan passen. Dat is onze werkwijze.

Schrijf jij alle muziek?

T.J.: Ik schrijf alleen de teksten en bedenk gedeeltelijk de muziek en Peter Krako, mijn gitarist, bewerkt dat zodanig dat daar een nummer uitkomt.

 

De single

King Of Beers gaat over drankmisbruik. Heb je daar zelf heel veel ervaring mee?

T.J: Nee, ikzelf niet, maar toen ik vroeger uitging had je heel veel mensen van een jaar of 14, 15, die erbij wilden horen. Die blowen en drinken bier om stoer te zijn en om erbij te horen.

Maar je was zelf niet zo?

T.J.: Nee, gelukkig niet. Dat ben ik nu pas, eigenlijk.

De single die op 4 juni uitkomt, is een nieuwe versie van het oude King Of Beers. Waarom hebben jullie een nieuwe versie gemaakt van King of Beers?

T.J.: Simpelweg omdat de oude versie niet meer de Screaming Mike van vandaag is. En omdat in eerste instantie Dog Eat Dog mee zou doen…

 

Waarom heeft Dog Eat Dog uiteindelijk niet meegedaan?

T.J.: Dat lag puur aan het management. Ze wilden het zelf wel heel graag, maar het management heeft gewoon meer macht. Zij zagen Screaming Mike als concurrentie. Dog Eat Dog heeft wel toegezegd om in de toekomst een nummer met ons te gaan, maar dat moet ik eerst nog maar eens zien.

En hoe zijn jullie dan uiteindelijk bij Headfirst terechtgekomen?

T.J.: Ik kende de rapper van Headfirst en toen stond ik ook bij hen vooraan. Zij komen nu ook met een come-back, dus waarom zou je dan de handen niet ineen slaan?

Kilian, jij bent bij de opnames van de nieuwe single geweest. Kan je daar wat over vertellen?

Kilian: Ik heb er niet veel van gezien, maar het was wel heel leuk. Iemand filmde het, dus dat kon ik mooi gelijk voor een CKV-project van school gebruiken.

 

Streetteam

Hoe ben je begonnen met het streetteam en waarom wilde je eigenlijk een streetteam?

T.J.: Het streetteam was een idee van Mansardo, onze platenmaatschappij. Onze doelgroep is de skatende jeugd en die zijn beter bereikbaar op straat, dan op de normale manier.

Jullie zitten in het streetteam van Screaming Mike. Wat doe je allemaal in zo’n streetteam?

Noreen: We hebben een T-shirt gekregen en we delen flyers uit, bijvoorbeeld voor de releaseparty van 4 juni en posters ophangen. Gewoon de band promoten, zeg maar.

En waar doen jullie het voor?

Luuk: Kilian en T.J. hadden me gevraagd en het leek me gewoon leuk. Voor de gezelligheid.

 

Videoclip

Kilian, jij bent ook bij de opnames geweest van de videoclip van de vorige versie van King of Beers. Kun je daar iets over vertellen?

Kilian: Het was drie dagen en er zouden heel veel mensen komen. Die mensen zijn uiteindelijk niet allemaal gekomen, maar we hebben wel in die drie dagen de video gemaakt.

Hebben jullie nog veel gedaan met de videoclip?

T.J. Nee, nu hebben we ook een andere versie van het nummer, dus daar kunnen we niet zo veel meer mee. We maken binnenkort een nieuwe.

Wanneer komt die?

T.J. Hopelijk zo snel mogelijk. Dat ligt er aan. Als het nummer op de radio wordt gedraaid hebben MTV , TMF en The Box ook belangstelling en dan wordt de clip geschoten.

Heb je al ideen voor die clip?

T.J.: Ja, het wordt het script dat ik eigenlijk voor de vorige clip in gedachten had. Het speelt zich af in de straten van Amsterdam.

(Aan het Streatteam) Gaat n van jullie er nog in spelen? Willen jullie dat?

Kilian: Volgens T.J. wel…

Tim: Ja, Kilian heeft al de hoofdrol gespeeld in de vorige clip en hij gaat dat ook doen in de nieuwe. Hij is een beetje de mascotte van de band.

 

Cultfacts

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?

T.J.: Ik lees nooit.

Noreen: de Paardenfluisteraar, volgens mij…

Luuk: Ik weet het niet meer, dat was ook nog in de derde klas..

Kilian: Ik lees ook echt nooit…

Wat is jullie favoriete band?

T.J.: Heb je even? Dog Eat Dog, Velvet Revolver, Guns ’n Roses, All Boro Kings, Get the Funk, Art Attack…

Noreen: Krezip, en Anouk ook wel. Het hoeft niet speciaal n bepaalde band te zijn, als het maar mooie muziek is.

Luuk: Ja, dat geldt voor mij ook een beetje. Ik luister heel veel, Dog Eat Dog, Blink 182, Sum 41…

Kilian: Opgezwolle en Dog Eat Dog!

Favoriete film?

T.J.: Back to the future I, II en III en Jurassic Parc I.

Noreen: Lord of the Rings en dan het liefst allemaal achter elkaar.

Luuk: Ik weet even de naam niet meer van die film, hij was een half jaar geleden in de bioscoop… Het ging over een huurmoordenaar..

T.J. Oh, ik weet het al, Teletubbies in Amsterdam…

Luuk: Nee, een huurmoordenaar huurde een taxi en hij reed door de stad en vermoordde allemaal lui.

Kilian: Lord of the Rings en Johnny English.

Zijn jullie zelf ook bezig met het maken van muziek?

Streetteam: Nee, we luisteren alleen.

 

 

[Klik hier om terug te gaan naar interviews]