Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat
interview Solo

Optreden Solo in samenwerking met de Stille Disco in Zalen Schaaf

Een half uur na aanvang kwamen we binnen bij het concert van Solo, maar het was nog niet eens begonnen. Er was wel een Stille Disco. De paar mensen die er waren (een stuk of tachtig) dansten op muziek die uit hun koptelefoon kwam. Heel apart...

Na anderhalf uur kwamen zanger/gitarist J. Perkin en toetsenist Simon Gitsels het podium op, begeleid door een drummer en een gitarist. De koptelefoons bleven op. Er stroomden nog een paar mensen binnen, wat het totaal op honderd bezoekers bracht. Het eerste nummer begon met het fluiten van vogels en dat was toonaangevend voor de muziek van Solo: rustig en mooi. Lentemuziek, om bij weg te dromen. Ze speelden helaas maar ťťn uur en de nummers leken wel een beetje op elkaar, maar we hebben ervan genoten.

 

Interview met Solo

Door: Tjitske en Albert

(Simon Gitsels, toetsen)

Hoe was jullie eerste optreden samen?

Dat was een optreden voor vrienden, intimi en platenmaatschappijmensen. Buiten bij de studio waar we hebben opgenomen in een park. Lekker relaxed onder de bomen met een glaasje wijn erbij en een biertje. Dat was heel erg leuk.

Waarom heten jullie ‘Solo’, jullie zijn toch met z’n tweeŽn?

Michiel en ik zaten samen in het bandje Perkin, een punkbandje, en Michiel had een hoop liedjes die niet bij die stijl pasten, dus begon hij dit als zijproject, genaamd Solo. En toen ik erbij kwam, hebben we het maar zo gelaten, want het klonk ook pakkend en sterk.

Waarom hebben jullie gekozen voor een samenwerking met de Stille Disco?

Omdat het bij onze muziek past, dat is denk ik wel het belangrijkste. We spelen intieme muziek en dat werkt misschien wel extra goed als je zo’n koptelefoon ophebt. Het is gewoon een gaaf idee en daar krijg je dus ook wel wat meer aandacht mee.

Jullie hebben een Essent Award gewonnen. Wat betekent dat voor jullie?

Nou, dat betekent 5000 euro. En ja, het is ook een compliment, zo’n stimuleringsprijs. En je krijgt heel veel aandacht. Op radio 3 en MTV zijn promotiespotjes uitgezonden en dat is natuurlijk hartstikke goed voor ons.

Ja, maar er zijn niet echt veel mensen hier...

Nee, dat is wel jammer. Ik weet ook niet precies waar dat aan ligt, in andere zalen trekken we soms wel 250 mensen.

Wie zouden jullie nog wel eens in het voorprogramma willen hebben?

Tina Turner

Bij wie wil je nog wel eens in het voorprogramma spelen?

Ik zou wel heel erg graag bij Stevie Wonder in het voorprogramma willen spelen, maar daar zou deze muziek niet echt bij passen. Dan moet je toch eerder denken aan Coldplay.

Wat is het mooiste woord waar je ooit van hebt gehoord?

Tantaluskwelling!

Wat is de laatste cd die je hebt gekocht?

Smile van Brian Wilson. Ja, of het verzameld werk van Sam Cooke. Van What a wonderful world? (begint te zingen) "Don’t know much about history"

Wat vind je het leukste optreden dat jullie ooit hebben gedaan?

We stonden laatst in het Patronaat in Haarlem en dat was heel erg gaaf. Maar het was ook heel leuk om op het Noorderslag te staan, omdat het toch een prestigieus festival is. Het Patronaat was het beste optreden, Noorderslag het leukste.

Heb je nog tips voor jong talent?

Jazeker, heel veel tijd erin stoppen, geloven in jezelf. Je moet het heel graag willen. Je moet muzikant willen worden.

Waar komen jullie eigenlijk vandaan?

Ik kom oorspronkelijk uit Arnhem, maar ik woon al jaren in Utrecht. Michiel woont daar ook al heel lang en die komt oorspronkelijk uit Zaltbommel.

(J. Perkin alias Michiel Flamman, zang/gitaar)

Veel van je nummers zijn geÔnspireerd op de schrijfster Winterson. Waarom?

Omdat ik haar boeken zo fantastisch vind. Toen ik studeerde kwam ik in aanraking met haar als schrijfster en ze heeft een boek geschreven, dat ‘The Passion’ heet. Daar werd ik zo door gegrepen, omdat het de manier was waarop ik mijn leven leid. Ik sta met passie in mijn leven, maak op die manier muziek. Ik leef met mijn hart.

Heb je haar ooit ontmoet?

Ik had de mogelijkheid vorig jaar, omdat we op ‘Crossing Border’ speelden en daar was zij ook. Maar ik heb haar nooit ontmoet, want dat durf ik niet.

Waarom schrijf je nummers in het Engels?

Ik heb ook al nummers in het Nederlands geschreven, maar ik merk dat ik dan andere melodieŽn krijg, dan als ik in het Engels zing. Ik wil graag de liedjes schrijven zoals ik ze nu schrijf en met Nederlands worden de nummers vaak toch een stuk softer.

Hoe schrijf je een nummer?

Als ik iets mee heb gemaakt en dat heeft me Ťcht geraakt, dan voel ik gewoon een lichamelijke druk. Dan mÚet ik een nummer schrijven. Soms komt er gewoon een liedje uit. Ik heb ook wel eens andere ideetjes, maar die blijven meestal liggen. De goede ideeŽn komen als ik overmand word door emoties.

En schrijf je eerst de tekst of de melodie?

Dat gebeurt tegelijk.

Wat is jouw mooiste woord?

Het is geen woordje maar een zinnetje, en het gaat als volgt: "Shudder to think". Zoek dat maar eens op in het woordenboek! (red. Letterlijk vertaald: ‘huiveren om te denken’)

Wat is de laatste cd die je gekocht hebt?

Dat was een elpee, van the Ramones. De laatste cd was van Greenday.

Niet echt jullie muziek.

Nee

Hartstikke bedankt voor het interview!

Graag gedaan.

 

[Klik hier om terug te gaan naar interviews]