Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat
interview Lilian Vieira (Zuco 103)

Interview Lilian Vieira, zangeres van Zuco 103

Op het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk kletsten Albert en Else Feikje zich een backstage-bandje aan. Zo konden ze hun muziekhelden ontmoeten. En interviewen!

Dit interview is gehouden met de Lilian Vieira, de Braziliaanse zangeres van de zomerse band Zuco 103.

 

Het levensverhaal

Hoe zijn jullie begonnen?

In 1994 zo’n beetje. Stefan Kruger, de percussionist, zat toen in een ander bandje en vroeg mij om eens mee te doen met ťťn liedje. Twee jaar later deden we dat weer en in 1997 vonden we het een goed plan om met elkaar muziek te blijven maken.

Hoe willen jullie verdergaan?

Ik wil verdergaan zolang het leuk blijft, zolang we elkaar kunnen inspireren. We werken nu ook samen met een superleuke band, dus als het zo blijft gaan we lekker lang door!

Wilde je dit altijd al doen?

Nee, ik niet. De muziek zat wel altijd in mijn familie, mijn moeder was zangeres en mijn vader percussionist en mijn hele familie was vrij muzikaal, maar ik had geen pretenties om dit te gaan doen.

Hoe is het dan wel zo gekomen?

Ik was in Nederland om mijn studie verpleegkunde af te maken en ik had geen geld. In BraziliŽ zong ik al wel eens in restaurants, om geld te vangen en dan weer te gaan. De studie ging helemaal fout en ik moŤst werken. Toen ik last van mijn stem begon te krijgen ben ik zang gaan studeren en heb ik een operatie aan mijn stembanden gehad met heel veel bloed. Nu is alles weer goed.

Waarom zing je in het Portugees?

Ik maak muziek in mijn eigen taal, omdat het dan makkelijker is om iets uit te dragen. Al vind ik dat ik beter Engels kan zingen.

Maar je hebt op je cd toch ook een nummer in het Bahiaans?

Oh! Geef me de vijf! Dat je dat weet… dat nummer heb ik geschreven met een woordenboek van hoe mensen in Bahia, een klein gebied in BraziliŽ praten.

Maar daar woon je zelf niet?

Nee. Ik heb een paar rare woorden uitgezocht en met die woorden heb ik een nummer geschreven. Niemand begrijpt het, het wordt alleen daar gesproken.


Weetjes

Jullie heten Zuco 103. Wat betekent het en hoe spreek je het uit in het Portugees?

In BraziliŽ heten we Zuco cente-tres. Zuco staat voor een cocktail. Zuco is het sap van een vrucht, met 103 procent alcohol, een heftige cocktail dus.

Waarom heet jullie cd Whaa!?

Eigenlijk heeft dat niet zo’n reden. Ja, Whaa!, waarom niet? Het is een oerkreet.

NhŠ gaat over moderne slavernij. Willen jullie met jullie muziek ook een boodschap uitdragen, protestsongs maken?

Nee, die pretentie hebben we niet. De nummers zijn geschreven over de dingen die we in ons dagelijks leven tegenkwamen. Het is geweldig om muziek te maken en mensen te inspireren, maar meer kunnen we niet doen. Elk mens heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Je schrijft een liedje opdat mensen zich ermee kunnen identificeren.

Jullie hebben onder andere met de reggae-legende Lee Perry samengewerkt. Hoe komen jullie aan zulke contacten?

Toen wij de cd aan het opnemen waren, hebben we een sample van zijn stem gebruikt, maar dat mag je dus helemaal niet doen. Toen begonnen we iemand te zoeken die hem na kon doen, maar ja, zo iemand bestaat niet. Toen we hoorden dat hij in Nederland zou gaan spelen hebben we hem maar gewoon gebeld onder het motto ‘nee heb je, ja kun je krijgen’ en hij is naar ons toe gekomen. Vorige week is hij zelfs speciaal vanuit Zwitserland gekomen om met ons te spelen. Geweldig!

Met wie zou je een duet willen opnemen?

Met Roberto Menescal, een beroemde Braziliaanse gitarist die ook al meespeelt op onze nieuwste cd met het nummer NhŠ. Ik zou heel graag een duet met hem willen opnemen. Hij is ook echt een legende in BraziliŽ. Ik ben opgegroeid met zijn muziek.

Wat is je allergrootste blunder?

Er was een keer een meisje, de nieuwe vriendin van een vriend van mij. Toen zei ik: "oh wat lief! Wanneer komt de baby?" Toen bleef het even stil..

En ik heb een keer op een festival gezegd dat vreemdgaan niet erg was, dat het leuk was. Ik zei wat anders, maar iedereen had dat gehoord, dus er stond de volgende dag in de krant ‘Lilian Vieira vindt vreemdgaan niet erg’. Dat was niet leuk.

Wat vind je het beste nummer van jezelf?

Er is een nummer dat ‘Tao Lonely’ heet, die staat op de cd Tales of High fever. Daar kun je lekker op dansen.

En het slechtste?

Er is er eentje, El Jodedor, op de cd One down, one up. Het is een best bekend nummer en die is zo verschrikkelijk, dat ik gevraagd heb om mijn stem eraf te halen.

Heb je een tic?

Ik kan niet de deur uitgaan zonder eerst naar het toilet te gaan, zelfs als ik er geen zin in heb. Dat heb ik van mijn moeder gekregen.


Cultfacts

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?

Ik ben er nog mee bezig. Het heet ‘De Lachende Boeddha’. Die schrijfster schrijft hele goede boeken, waardoor je jezelf heel goed leert kennen. Het is een soort schoonmaakboekje!

Wat is de laatste cd die je hebt geluisterd?

Het is een cd van een zangeres die jullie misschien niet kennen. Ze heet Rosa Passos en ze is zelfs niemand in BraziliŽ kent haar. Ze is echt helemaal geweldig.

Wat is je lievelingsfilm?

Pretty Woman, haha. Het is een heel stomme film, maar ik vind hem echt heel leuk.

 

[Klik hier om terug te gaan naar interviews]