Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat
interview KoZ-Collective

Interview KoZ-Collective

Op het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk kletsten Albert en Else Feikje zich een backstage-bandje aan. Zo konden ze hun muziekhelden ontmoeten. En interviewen!

Dit interview is gehouden met de hiphop/funk/jazz/rap-band KoZ-Collective uit Castricum.

Het Festival

Hoe ging het optreden van zonet?

Sietse: het ging op zich wel goed, maar het is wel lastig om voor een lege zaal te spelen. Er waren maar drie mensen, waaronder jullie. Maar we speelden wel lekker.

Jullie combineren Funk en Jazz met Hiphop. Hoe zijn jullie bij deze combinatie gekomen?

Auke: Ik heb Jazz in mijn opleidingspakket van het conservatorium zitten en de rest komt ook een beetje uit de jazzhoek. De muziekstroming waarvan je op improvisatiegebied het meest kunt leren is toch Jazz.
Sander: ik ben opgegroeid in een jazzband. Toen ik negen was had ik net een maand een contrabas, toen ik gevraagd werd om in een jazzbandje. Ik kon een paar noten spelen, maar daar hield het dan ook wel mee op, dus toen ben ik keihard gaan studeren om in de band te mogen blijven.

Naar welk optreden van het festival zouden jullie nog wel heen willen gaan?

Unaniem: Zuco! De beste band van dit moment.
Sietse: Hun drummer komt ook uit Castricum, uit hetzelfde jongerencentrum waar wij altijd oefenden, de Bakkerij. Dat is echt een broedstoof voor goede bandjes. Doe Maar komt er ook vandaan. Daar oefenden we op zondagochtend. Dan deden we eerst alle ramen en deuren open om de lucht eruit te krijgen en begonnen dan pas te spelen. Dan kregen we vaak een telefoontje van de buurvrouw of de bas wat zachter mocht.


Het levensverhaal

Hoe zijn jullie begonnen met KoZ-Collective?

Sietse: Ik was altijd heel erg actief in bandjes op de middelbare school, maar dat was allemaal op eigen initiatief. Er werd niks vanuit de school geregeld. Maar toen ik van school af was, waren er ineens vijf schoolbandjes die mochten optreden bij de opening van het nieuwe gebouw. Ik was niet gevraagd, maar ik blufte dat ik een onwijs gave hiphopband had waarmee ik wel wilde optreden. Toen zijn we voor het eerst bij elkaar gekomen.

Hoe ging het toen verder?

Sietse: We rommelden eerst maar wat aan, maar op een gegeven moment hebben we besloten om elke week te oefenen. Toen werden we steeds beter en hebben een demo opgenomen.
David: Door een tip van mijn moeder hebben we ons toen opgegeven voor de Rob Acda Awards en die hebben we toen gewonnen.

Wat heeft die het winnen van die Award voor gevolgen gehad?

Jean Paul: toen ging het balletje rollen en werden we voor allemaal dingen gevraagd. Bijvoorbeeld voor de Grote Prijs en voor de Sp!ts Breakthrough Awards.

Die Award hebben jullie niet gewonnen.

Drummer: nee, maar het ging wel heel lekker.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Sander: Het belangrijkste is om het repertoire uit te breiden en een cd te maken.

Hoeveel nummers hebben jullie nu ongeveer?

Auke: negen echt goed en nog een heleboel die we best leuk kunnen brengen, maar die we nog wel moeten uitwerken.

weetjes

Hoe schrijven jullie een nummer?

David: Dat begint bij mij, ik maak hiphopbeats.
Fons: Hij maakt beats en ik schrijf daar teksten op. De leukste kiezen we met de band uit en dan werken we het uit tot een compleet nummer.

Waarom heten jullie KoZ-Collective?

We vonden de naam niet zo heel belangrijk, het gaat meer om de muziek. Maar het KoZ, chaos, dat slaat op de diversiteit van de bandleden. We hebben allemaal een hele andere persoonlijkheid.

Wat is jullie favoriete zelfgeschreven nummer?

Fons: eigenlijk staat ‘Nieuwe Ronden, Nieuwe Kansen’ bij ons allemaal heel hoog. Die vinden we ook echt leuk om te spelen.

Cultfacts

Wat is jullie laatst gelezen boek:

Sander: de Muzikantengids! Die hebben we gewonnen bij de Rob Acda Award. Een leuk boek, maar ik wist alles al wat erin stond.
Jean Paul: een surfblad.
Auke: één of andere biologische verhandeling over evolutie.
David: het laatste boek dat ik heb uitgelezen is het boekenweekgeschenk. Zomerhitte, van Jan Wolkers.
Adriaan: Platform van Michel Houellebecq.
Fons: De gave van Asjer Lev van Chaim Potok. Een echte aanrader.
Sietse: Mijn laatste boek is De Engelenbewaarder van W.F. Hermans. Dat is alweer een paar maanden geleden, want ik ben de laatste tijd zo moe dat, als ik in de trein een boek ga lezen, ik in slaap val.

En jullie laatste film?

Sander: gisteravond, The Point of No Return of zoiets?
Sietse: die van mij was Raid.

En de laatst geluisterde cd?

Sietse: Een sonate van Bach gespeeld door Enesco.

 

[Klik hier om terug te gaan naar interviews]