Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat

Toga of Yoga- stoepa


Omdat we uiteindelijk toch iets moesten inleveren bij onze o zo strenge en tevens zeer angstaanjagende hoofdredacteur, zijn we ten einde raad maar een nieuwe rubriek begonnen. Dan zitten ook gebakken voor de volgende weken. Hierin gaan we op zoek naar interessante religieuze locaties in Friesland, om zo de kennis van de heer Nijenhuis op dit gebied aan te vullen:

Toga of Yoga?

Door Else Feikje en Albert

Op de lijn hongerige Jehovagetuige- Schaapachtige lama komen we vandaag aan in… Hantum!

Midden in een pittoresk, ponyrijk weiland, vindt men de Poesta, (nee Stoepa), STOEPA! Deze Stoepa maakt onderdeel uit van het Boeddhistisch Studie- en Meditatiecentrum Karma Deleg Chö Phel Ling. We worden hartelijk ontvangen door twee boeddhistische Friezen, die ons meenemen naar een gebied vol wapperende vlaggetjes, waar mantra’s (heilige teksten) op staan. Deze zijn multifunctioneel: de heilige teksten worden gewapperd en ze staan voor het verval. Gezellig.

De twee lama’s, de leiders van het centrum, waren helaas even op inburgeringscursus.

Na een rondje te hebben gelopen rond de draai-mantra’s, een soort handmatig bediende centrifuges met heilige teksten, voor geluk (mogen we geen twee rondjes, ik heb dinsdag een toets Engels!), betreden we de Stoepa. Dit kroonvormige gebouw bevat in totaal 1000 (nou ja, 997…valt best mee dus) boeddhabeeldjes. Ze zijn allemaal gemaakt door de oudste lama, vandaar dat sommige Boeddha’s hun ogen misten.

Deze Stoepa (de enige in Nederland!!) werd gebouwd in 1989, het jaar van de val van de Berlijnse Muur, en het geboortejaar van één van de meest gerespecteerde redactieleden…Toeval? De boeddhisten geloven dat een stoepa geluk en vrede brengt. Doordat deze Stoepa op een energiepunt is gebouwd, staat een week meditatie hier gelijk aan een jaar meditatie elders.

Boeddhisten geloven dat je gereïncarneerd (herboren voor de onwetenden uit de eerste klas) kan worden in hellewezens, dieren, mensen, halfgoden of Goden. Ze waren hierdoor niet verheugd door de wrede moord op een hoog gewaardeerde vlieg (die evengoed hun tante had kunne zijn!), door één van onze heldere redactieleden. Ze bidden niet tot een god, maar tot de boeddha’s. Er zijn (ook nu nog) vele boeddha’s die de aardse vlakte bewonen.

Het Tibetaans boeddhisme (waartoe dit centrum behoort) gaat uit van de derde draai aan Het Wiel (?!): Motivatie!!

Toen we uitgestoepaad waren, gingen we naar de nabijgelegen tempel, een gebouwtje met de geur van wierook, angstvallig de geur van braaksel verhullend. De vele boeddhabeeldjes op het altaar (die lama heeft echt te veel vrije tijd) worden afgewisseld met verschillende (nep)boerderijdieren, kitsch van de bovenste plank in de vorm van gouden engeltjes, Wilhelmina-pepermunt, een mini-gitaartje (dat doet die lama dus, als de boeddhabeeldjes af zijn!), en een lavalamp (voor als je tempel net dat beetje extra nodig heeft). Dit alles gaf ons een zeer…oranje gevoel.

Met een klik gaat de tape-recorder aan, en een laag Tibetaans gezang vult de ruimte, begeleid met de oerklanken van schelpen (die hebben ze toch helemaal niet in Tibet?), vergezeld door een zeer interessant gesprek tussen onze beide begeleiders (dit is de 16e, he?) (ja).

Onze reeds opgedane ervaringen werden afgesloten door een kopje thee, dat afgeslagen werd door een redactielid, die niks durfde aan te raken, voordat de kotsgeur verklaard was.

Was jouw levensdoel altijd al verlicht te raken? Heb je een groot verborgen talent voor tempeltjes bouwen? Vind je dat er toch nog te weinig boeddhabeeldjes op deze wereld zijn? Word vrijwilliger bij het centrum! Voor meer informatie over vrijwilligerswerk of over het centrum, kijk op: http://www.kagyu-nl.org/

Lees de volgende keer in de KPATHP, hoe wij ons in de nesten werken in een ander religieus centrum.

 

[Klik hier om terug te gaan naar artikelen]