Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat
Oorlogskind

Wat: Expositie Oorlogskind

Door: Warchild Nederland, Unesco en Nationaal Comitť 4 en 5 mei.

Waar: Fries Museum Leeuwarden, maar in alle provincies te zien.

Wanneer: 26 maart 2005

Te zien tot: 28-5-2006

Door: Albert

Waardering: ****

Oorlogskind is een expositie over oorlogskinderen, zoals de naam al doet vermoeden. Oorlogskinderen van nu, zoals Zamira uit TsjetsjeniŽ en Nohm uit Cambodja en van toen, zoals Armando uit Amersfoort en Corrie uit Ans uit Arnhem. De nadruk ligt op de Tweede Wereldoorlog. Elk kind van toen vertelt zijn eigen verhaal. Hoe was het als je vader NSB’er was? Of als je hele gezin weggevoerd wordt, omdat ze zigeuners zijn?

Omdat iedereen zijn eigen verhaal vertelt, word je geraakt door alles wat ze mee hebben gemaakt. Je krijgt ook een goed beeld van de oorlog, want iedereen vertelt het uit een ander standpunt: als Jood, als kind van een verzetsman of als inwoner van een Jappenkamp.

Ze vertellen allemaal vanaf een beeldscherm, maar bij de ťťn staat het geluid loeihard en overstemt daarmee andere oorlogsverhalen, waar je met een speciaal telefoontje naar moet luisteren.

Deze expositie is voor iedereen geschikt en je krijgt een goed beeld van wat oorlog met kinderen doet. Het is alleen jammer dat het een kleine tentoonstelling is en er hadden van mij best wat meer oorlogskinderen van nu bij gemogen. Kijk op www.oorlogskind.info om te zien wanneer de expositie bij jou in de buurt komt.

 

[Klik hier om terug te gaan naar Cultuur]