Make your own free website on Tripod.com
KPATHP schoolkrant
Home
Kalender
Insturen
Archief
Links
Redactie
Lid worden?
Gastenboek en chat

IN LUCE: "Bling bling"

Column In Luce

 

“BLING BLING”

 

Kettingen, piercings en gouden tanden, gepimpte auto’s en de hotste telefoonsieraden. Ja, zelfs een kerstwijding kan het thema *Bling bling* hebben! Wat is het: een nieuwe rage? Een nieuw begrip dat de Nederlandse maatschappij binnen is gekropen? Of is er een compleet nieuwe levensstijl geboren?

 

Als je om je heen kijkt zie dat veel mensen deze nieuwe…uhhh… (laten we het voorlopig op een rage houden) hebben overgenomen. Wanneer je lekker languit en onderuit gezakt voor de TV zit te kijken en eens naar TMF of MTV zapt, zie je meteen al weer iets blingends voorbij komen. 50 Cent met z’n gouden kettingen, de spots die de nieuwe Samsung aankondigen met de woorden ‘Hoe bling bling kan je telefoon zijn?’ en ook de reclameblaadjes staan er vol van! Waarom doen mensen dat? Waar komt deze rage vandaan? Moeilijke vraag…? Nee, valt wel mee: mensen willen opvallen!

 

Mensen hebben andere mensen nodig. Vrienden zijn er om mee te lachten en te huilen, dat kan iedereen met enige ervaring ons vertellen. Je hebt ze nodig! (Vraag maar aan Jan Smit) Sommige mensen zijn bang geen vrienden te krijgen, of ze te verliezen. Om dat te voorkomen willen ze graag opvallen, zodat ze wl aandacht krijgen van anderen. Om in het middelpunt te blijven staan passen ze hun kleding aan, zijn ze altijd op de voorgrond aanwezig of kopen ze bijvoorbeeld allemaal cadeautjes voor de mensen om hen heen. Zo hopen ze dat mensen hen zien staan zodat ook zij ‘vrienden’ zullen krijgen en natuurlijk houden.

 

Nou kan dat allemaal best leuk lijken en mensen kunnen je ook wel leuk gaan vinden. Het is alleen jammer dat ze niet echt jou vrienden zijn, maar eigenlijk meer die van je cadeautjes, je popi persoontje, of je ‘spontane’ uitstraling. Echte vrienden blijven ook bij je als je geen cent te makken hebt, als je diep in de put zit en niet zo makkelijk in de omgang. Zijn dat niet het soort vrienden dat je wilt? Niet nodig op die vraag antwoord te geven, wat we dus willen zeggen is; wees jezelf, dat zou genoeg moeten zijn. Echte vrienden zijn niet te koop! Die krijg je niet in ruil voor ring met een nepdiamand van een centimeter in doorsnee om je ving! Er is maar n manier om echt vrienden te maken, vrienden die bij je blijven door dik en dun, ruzie maken en het weer bijleggen. Die vrienden die je kunt slaan zonder dat ze boos op je worden. Die vrienden maak je door jezelf te laten zien! Jouw eigen persoonlijkheid – die is uniek! Daar hoef je je niet voor te schamen! Integendeel, als je die uit naar de mensen in jouw klas, of in jouw familie, bij jou op het werk of misschien op je sport, zul je ontdekken dat er mensen zijn die jou dan gaan waarderen! En tegen die liefde kan geen ketting of auto op!

 

plaatjeinluce.jpg